Поновна посета градоначелника Чачка везано за изградњу објекта за потребе текстилне струке

Поновна посета градоначелника Чачка везано за изградњу објекта за потребе текстилне струке

У току је изградња објекта за ученике текстилног смера по систему дуалног образовања, због чега је градоначелник Милун Тодоровић, 8. новембра 2023. године, поново посетио Машинско-саобраћајну школу у Чачку. Вредност ове инвестиције је нешто више од 36 милиона динара, која су издвојена из градске касе.

post-title

„Читав систем дуалног образовања у нашем граду иницирали су наши привредници, пре свега текстилне индустрије, господин Радојичић, власник компаније „TIFFANY PRODUCTION” и господин Пантовић власник компаније „P.S. FASHION”. Сасвим је била оправдана њихова потреба за кадром, како би се ове компаније све више шириле и зазузимале тржиште. Објекат који се гради на површини од око 320 метара квадратних је приземан, са четири учионице, које ће бити опремљене и рачунарима и машинама за шивење, а предвиђена је и просторија за изложбени простор, где ће ученици приказивати све оно што раде” – рекао је градоначелник Тодоровић, најављујући и изградњу регионалног тренинг центра.

„На овом простору, већ наредне године, уз подршку Владе РС почеће градња регионалног тренинг центра у вредности од 1.700.000 евра, не само за текстилну, већ и за металостругарску индустрију, мехатронику и електронику, све што је већ неопходно за наше компаније, али и све оне које инвестирају у наш град и отварају нова постројења. Још толико новца очекујем од Владе РС за опремање, и то ће бити један од четири тренинг центра у републици” – рекао је Тодоровић, захваливши привредницима, Привредној комори Србије, Канцеларији за дуално образовање на разумевању и улагању у наш град.

Ова школа је од 2017. године ушла у систем дуалног образовања, сада има седам образовних профила по дуалном систему, а похађа их 135 ученика.

„Изградњом посебног објекта за ученике текстилног смера, они ће свакако имати много боље услове за своје образовање. Оно што нас веома радује је најава изградње тренинг центра за који су потребна огромна средства. Предвиђено је да се тренинг центар користи за формално и неформално образовање, где се могу ангажовати сви стручњаци из било које школе или установе, како би реализовали наставу, обуке… Сва потребна опрема ће бити у том простору, који ће свакако бити репрезентативан” – рекао је директор Машинско-саобраћајне школе Мирко Лазовић.

Боро Радојичић, генерални директор фирме TIFFANY PRODUCTION нагласио је да је изградња овог објекта пример добре праксе сарадње привреде, просвете и локалне самоуправе.

„У Чачку је запослено 2.500 суграђана у текстилној индустрији, а немамо ни средњу, ни високу стручну школу и као резултат тога имали смо проблем са кадром и било је неопходно да нешто предузмемо у том правцу. На овај начин смо добили стручњаке за четири компаније текстилне индустрије које се налазе у Чачку, и на тај начин можемо да напредујемо и будемо конкуренти на тржишту” – рекао је Радојичић.

 Нешто више о овој теми може се погледати у оквиру следећег видео материјала: