Уметност

Уметничка школа је четворогодишња средња стручна школа која образује ученике на подручју рада култура, уметност и јавно информисање на образовним профилима дрворезбар, клесар и конзерватор културних добара. Основана је 2008. године у оквиру Машинско – саобраћајне школе.

Дрворезбар

На смеру дрворезбарства и уметничког обликовања дрвета, ученици кроз праксу, која води од нацрта до потпуног остварења, уче да реализују подједнако уметничка дела и дела декоративне и примењене уметности у широком спектру који покрива предмете за свакодневну употребу, дуборезне иконе, елементе и целине стилског намештаја и црквеног мобилијара. Наставне јединице су увеликој мери усмерене на дизајн ентеријера и намештаја. Технике са којима се упознају и у којима племенитост и топлине уметничке материје дрвета долази до најфинијег изражаја, су политура, интарзија, инкрустација и позлата.

Клесар

На клесарском смеру ученици савлађују рад у камену од плитког рељефа до пуне, тродимензионалне пластике и упознају могућности савремених технологија у његовом ликовном обликовању, примени у индустрији намештаја, архитектури, уређењу ентеријера и екстеријера. Од незнаних клесара Лепенског вира до горостасних скулптора Ренесансе, од крајпуташа самоуких чикириза до монументалне пластике Хенрија Мура, обликовање у камену вечни је изазов за сваког вајара. Стога и није чудо што су у овом захтевној и трајној техници сачувана највиша стремљења духа и најдрагоценији примери свеукупног људског стваралаштва.

Конзерватор културних добара

На смеру конзервације културних добара настава се одвија двојако. Ученици се упознају са многим сликарским и вајарским техникама, техничким поступцима обликовања и израде уметничких дела, како би овладали практичним проблемима њиховог очувања и удахнули им нови живот. Настава на овом смеру подразумева овладавање радом у најширем спектру материјала: хартији, текстилу, кожи, керамици, дрвету, стаклу, металу, као и израду уљаних слика, икона и мозаика. Посебан акценат стављен је на практичну наставу која се сваке године у одређеном обима одвија у лабораторији за конзервацију Народног музеја у Чачку.

Стручни предмети:

  • Историја уметности
  • Материјали и технике
  • Практичан рад
  • Цртање и сликање
  • Вајање
  • Писмо
  • Теорија форме
  • Нацртна геометрија