Текстилство

Добродошли ученици! Тако нам је драго што сте овде!

Молимо вас да прочитате ове поруке од наставника и особља из целог нашег окружења.

Овде смо да бисмо отклонили Ваше недоумице, шта ћу радити сутра? Сигурно сте себи безброј пута поставили питањe везано за смер и какав је то позив – МОДЕЛАР ОДЕЋЕ? (креатор шаблона). 

Креатори шаблона праве обрасце (шаблоне), било ручно или користећи софтвер за дизајн који реплицирају концепте дизајна или цртежа. Дизајнирате и креирате шаблоне производње женске, мушке, дечије одеће, купаће костиме, ташне и друго… претварате машту креатора у стварност. Радите са разноврсним текстилним материјалима и трикотажама. Развијате шаблоне за плетенине и тканине на основу спецификација одеће… истражите више опција уз помоћ CAD (computer aided program) система. Овакви програми за конструкцију нам углавном дају и да скенирамо већ постојеће шаблоне које ћемо касније истим програмом распоредити у кројну слику по жељи. Уједно ће нам по потреби и израчунати уторшак тканине.   

Волели бисмо да будете део нашег динамичног тима! Цео колектив Вам жели добродошлицу и надамо се да ћемо имати дуг и успешан заједнички пут. Волимо да формирамо тим, радимо са амбициозним, креативним људима и имамо одличан став за учење. 

Шта је техника израде шаблона?

Прављење шаблона је уметност. То је уметност манипулисања и обликовања равног комада тканине. Делује као мост између почетног дизајна и финалне производње. Илустрација или скица могу се претворити у одевни предмет кроз различите шаре. Да би то постигао, он или она морају бити свесни пропорција тела, као и различитих врста тканина и начина на који оне функционишу заједно.

Процес израде шаблона обично почиње скицама дизајна одеће које се морају трансформисати у делове шаблона. Ови делови су положени на дужину тканине и састављени као слагалица. Састављени делови се затим морају сашити заједно да би се створио коначни одевни предмет. Људи који креирају шаблоне такође морају укључити релевантне детаље, као што је локација рупица за дугмад. Иако их неки још увек цртају руком, често се користе компјутерски програми.

Које вештине су Вам потребне да бисте били креатор шаблона?

Да бисте постали Моделар одеће мораћете да имате комбинацију вештина цртања, шивења и дизајна, познавањa модне индустрије и неупоредиву упорнoст.

Лични захтеви за креатора шаблона-моделара одеће:

  • Уживате у практичним и ручним активностима.
  • Добра координација руку и очију.
  • Уметнички њух, са оком за детаље.
  • Добар осећај за меру.
  • Способност за техничке активности.
  • У стању да ради уредно и тачно.

 

Зато закорачимо заједно у Свет моде