Почетак радова на изградњи објекта за потребе текстилне струке – школу посетили министар, директорка Канцеларије за дуално образовање и градоначелник Чачка

Почетак радова на изградњи објекта за потребе текстилне струке – школу посетили министар, директорка Канцеларије за дуално образовање и градоначелник Чачка

У Машинско-саобраћајној школи гради се објекат за ученике у систему дуалног образовања.

Радове на објекту 13. септембра, обишли су Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе, Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

„Објекат од 320 метара квадратних у дворишту школе биће намењен ученицима који се образују према систему дуалног образовања, а са нешто мање од 36 милиона динара финасиран је из буџета Града. Кабинете ћемо, уз помоћ наших привредника, опремити најсавременихјом опремом. Као локална самоуправа препознали смо значај дуалног образобвања, уводећи текстилни смер у Машинско-саобраћајну школу 2017. године, а сада и нашем Факултету техничких наука имамо такође овај систем за текстилну индустрију, у којој је у Чачку запослено око 2.500 до 3.000 радника. Иницијална прича која је покренута пре 120 година када се школа отворила, ради потреба локане привреде, обновљена је 2021. године, када је уведено дулано образовање за машинце, према потребама локалних привредника, али и две фирме чији су власници Немци, а то су „Форверк” и „Виланд”. Наша, али и подршка државе биће све јача и боља” – истакао је градоначелник Тодоровић.

Градоначелник је такође нагласио да се већ пет година ради на озакоњењу земљишта где се налази Машинско-саобраћајна школа, и тај посао се приводи крају, након чега ће се конкурисати код Министарства за јавна улагања за комплетну реконструкцију школе.

Директорка канцеларије за јавна улагања Габријела Грујић је нагласила да је Чачак био база за развој дуалног образовања у оквиру текстилне индустрије, нагласивши да је представницима Владе веома битна подршка локалне самоуправе, какву имају у Чачку, као би овај пројекат заживео и доносио резултате баш као у Чачку.

Она је истакла да млади људи, који се школују према систему дуалног образовања, из школе излазе препознајући вредност свог практичног и теоријског знања.

Фотографије везане за овај догађај приказане су у доњем делу овог текста, а нешто више о овој теми може се погледати у оквиру следећег видео материјала: